Esquerra abertzale

Infotaula d'organitzacióEsquerra abertzale

Acte de simpatitzants abertzales d'esquerra
Dades
Tipusideologia política Modifica el valor a Wikidata
Format per

El terme esquerra abertzale (del basc abertzale, en català: patriota;[1] admès en el Gran Diccionari de la Llengua Catalana amb l'acceptació d'«independentista»)[2] es fa servir per fer referència als partits o organitzacions d'ideologia nacionalista i independentista basca que alhora són d'esquerres, sigui en forma de marxisme, comunisme, socialisme o socialdemocràcia. En aquests es remarca el seu caràcter esquerrà en contraposició a l'habitual caràcter tradicional, conservador i demòcrata cristià del partit referent i hegemònic històricament del nacionalisme basc, el Partit Nacionalista Basc (PNB).

Comunament, s'anomena també com a «esquerra abertzale» al sector polític afí als partits polítics il·legalitzats Herri Batasuna i Batasuna, i a l'actual coalició Euskal Herria Bildu.[3]

  1. «abertzale», Diccionari General Basc, Euskaltzaindia.
  2. «abertzale». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Jesús María Casquete Badallo, Abertzale sí pero, ¿quién dijo que de izquierda? Arxivat 2012-03-21 a Wayback Machine., a El Viejo Topo, ISSN 0210-2706, Nº 268, 2010, pp. 14-19. Consultat: 08-3-2011. L'autor considera que esquerra abertzale és una etiqueta que aquest corrent polític es dona a si mateixa i que el seu caràcter esquerrà és secundari; pel que considera més adequat utilitzar el terme «nacionalisme basc radical».

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search